Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

Întrevederea ambasadorului Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Lilian Darii cu ministrul preşedinte al Flandrei, Geert Bourgeois

Publicat:Tue, 19/03/2019 - 13:35

19 martie, Bruxelles –Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Lilian Darii a avut o întrevedere cu ministrul preşedinte al Flandrei, Geert Bourgeois

În cadrul întrevederii, interlocutorii au avut un schimb de opinii privind situaţia social-politică din Republica Moldova şi Regatul Belgiei în contextul scrutinului parlamentar desfăşurat în ţara noastră, dar şi cu privire la viitoarele alegeri parlamentare din Regatul Belgiei din luna mai al acestui an.

Un subiect aparte a vizat realizarea unor proiecte economice comune dintre Republica Moldova şi Regiunea Flandră a Regatului Belgiei. Astfel, partea flamandă este în curs de organizare a unei misiuni economice de informare în Republica Moldova care va avea loc în anul 2020. În conformitate cu cele convenite de interlocutori, viitorul eveniment va fi precedat de desfăşurarea unui seminar preparator la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai mediului de afaceri moldovenesc.

Cooperarea dintre mediile de cercetare din Moldova şi Flandra la fel constituie un potenţial care urmează a fi valorificat de către cei doi parteneri. În conformitate cu cele remarcate de ministrul preşedinte Bourgeois, Guvernul Flandrei atribuie un rol important dezvoltării noilor tehnologii în domeniul digitalizării, agroalimentar, etc.

Comunitatea flamandă a Regatului Belgiei este cea mai numeroasă parte componentă a statului federal Belgia şi depăşeşte 6 milioane de locuitori. Producţia agroalimentară din Regiunea Flandră asigură 25% din piaţa Uniunii Europene. Cifra de afaceri anuală a acestei regiuni belgiene a depăşit 350 mld de euro.