Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

Cooperarea in domeniul stiintific

Din anul 1997, RM si-a extins colaborarea cu NATO si in domeniul stiintific. Astfel, din acea perioada NATO a sustinut doua proiecte ale Academiei de Stiinte a Moldovei in valoare de aproximativ 153 mii dolari SUA cu privire la accesul Academiei de Stiinte la reteaua INTERNET, precum si la dezvoltarea ulterioara a acesteia.

 

In anul 1999, a fost finalizat cu sprijinul financiar al NATO proiectul de creare a retelei informationale a Academiei de Stiinte. Sustinerea financiara a Aliantei a obtinut-o si proiectul “Reteaua informationala a Comunitatii Politehnice”, elaborat de Academia de Stiinte si Universitatea Politehnica din Moldova. Cu concursul NATO, in luna iunie a fost creata asociatia RENAM care are o orientare educativ-informationala. Cercetatori stiintifici din Moldova au obtinut burse in Italia, Canada si in alte tari.

 

Tot in cadrul dimensiunii stiintifice au fost realizate cu sprijinul financiar al Aliantei unele proiecte ce tin de securitatea mediului ambiant. Unul dintre acestea se refera la managementul apelor riurilor Nistru si Prut care consta in instituirea unui mecanism de testare continua a nivelului de poluare a celor doua riuri si de alerta in cazul in care acest nivel ar depasi parametrii critici.