Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

Cooperarea moldo-belgiană pe dimensiunea multilaterală discutată la MAE al Regatului Belgiei

Publicat:Thu, 21/02/2019 - 14:00

21 februarie 2019, Bruxelles – Colaborarea dintre ţările noastre în cadrul organizaţiilor internaţionale, securitatea în regiune, precum şi perspectivele cooperării moldo-belgiene pe dimensiunea multilaterală a fost discutată la întrevederea ambasadorului Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Lilian Darii cu directorul general pentru Cooperare Multilaterală şi Globalizare/director politic din cadrul Serviciului Public Federal Afaceri Externe, Comerț Exterior și Cooperare Internațională (FPS FA) al Regatului Belgiei, Axel Kenes.

Ambasadorul Lilian Darii a mulţumit Regatului Belgiei pentru susţinerea Rezoluţiei Adunării Generale a ONU „Cu privire la retragerea completă și necondiționată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Diplomatul moldovean a menţionat că promovarea problematicii transnistrene la cel mai important For internaţional va contribui efectiv la soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean.

La rândul său, Axel Kenes a reiterat sprijinul univoc al Belgiei privind identificarea unei soluţii cuprinzătoare, paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Un subiect aparte a vizat susţinerea reciprocă în cadrul cooperării pe filiera Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei, inclusiv prin promovarea respectării sistemului de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale introdus de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Axel Kenes a menţionat importanţa respectării de către toate statele membre ale Consiliului Europei a sistemului de valori şi standarde comune în domeniul democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului.