Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

COVID - 19. Măsuri intensificate pe teritoriul Regatului Belgiei

Publicat:Fri, 20/03/2020 - 09:44

Consiliul de Securitate al Belgiei din 17 martie curent, a adoptat următoarele măsuri de izolare, valabile pe întreg teritoiul țării, care au intrat în vigoare de miercuri, 18 martie, miezul zilei (12:00) și vor fi menținute înclusiv pînă în data de 5 aprilie.

 1. Cetățenii trebuie să rămână acasă pentru a evita contactul maxim în afara familiei lor:

 • Cu excepția mersului la muncă;

 • Cu excepția călătoriilor esențiale (mers la medic, la magazinul alimentar, la oficiul poștal, la bancă, la farmacie, stațiile de alimentare auto sau pentru a ajuta persoanele care au nevoie);

 • Activitatea fizică în aer liber este permisă și chiar recomandată. Poate fi practicată cu membrii familiei care trăiesc sub același acoperiș și cu un prieten. Sunt permise ieșirile cu membrii familiei care trăiesc sub același acoperiș. Este important de păstrat o distanță rezonabilă între persoane;

 • Nu sunt permise adunările în grup.

 1. Întreprinderile -oricare ar fi mărimea lor - sunt obligate să organizeze lucrul la distanță pentru orice funcție în care acest lucru este posibil, fără exepție.

 • Pentru întreprinderile care această organizare nu este posibilă, respectarea distanței sociale va fi respectată cu scrupule. Această regulă se aplică atât în ​​exercitarea muncii, cât și în transportul organizat de angajator. Dacă întreprindere nu pot îndeplini aceste obligații, activitatea va fi sistată.

 • Dacă măsurile de distanșă socială nu sunt respectate, vor fi aplicate amenzi. Iar în caz de nerespectare după sancțiune, întreprinderea va fi înschisă.

 • Aceste dispoziții nu se aplică sectoarelor cruciale și serviciilor esențiale. Acesta din urmă trebuie să respecte pe cât de posibil regulile de distanță socială.

 1. Magazinele și comerțul neesențial rămân închise, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor, magazinelor de hrană pentru animale și a librăriilor.

 • Accesul în magazine va fi reglementat, cu acces limitat la un număr specific de clienți (1 persoană pe 10m² și o prezență maximă de 30 de minute).

 • Magazinele de noapte pot rămâne deschise până la 22.00, respectând distanța sociale între persoane.

 • Frizeriile vor lucra, cu condiția - un client în salon.

 1. Transportul public va fi organizat astfel încât să poată fi garantată distanța socială.

 1. Călătoriile în afara Belgiei care nu sunt considerate esențiale vor fi interzise până la 5 aprilie.

 1. Piețele exterioare sunt închise. Standurile de alimente sunt permise numai acolo unde sunt esențiale.