Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

Parteneriatul PpP

Programul PpP, initiativa deosebit de oportuna si importanta pentru securitatea europeana, in special pentru tarile Europei Centrale si Orientale care se pomenisera intr-un vid de securitate la inceputul anilor 90, a devenit accesibil Republicii Moldova din 16 martie 1994, dupa semnarea Documentului cadru.

 

Participarea la PpP ii ofera RM o reala posibilitate de a-si consolida securitatea nationala si capacitatile de aparare. Astfel, cadrul PpP ne permite sa utilizam experienta constructiei militare a tarilor NATO si partenere in scopul perfectionarii permanente a propriilor Forte Armate, pregatirii cadrelor, instruirii lingvistice a ofiterilor Armatei Nationale, asigura accesul la informatii, statistica, surse de ajutor politic, tehnic si financiar. Un aspect aparte il constituie familiarizarea militarilor moldoveni cu modalitatea organizarii operatiunilor de mentinere a pacii.

 

Aderarea RM la PpP poate fi divizata in citeva etape. Prima o constituie semnarea, la 16 martie 1994, a Documentului cadru, RM devenind a 12-a tara semnatara si a II-a din CSI dupa Ucraina. Urmeaza etapa redactarii documentului de prezentare, in baza caruia, in 1995, a fost elaborat Programul Individual de Parteneriat (PIP), ultima etapa a aderarii. PIP continea urmatoarele domenii de colaborare: controlul asupra armamentelor si dezarmarii, protectia civila, prevenirea si solutionarea situatiilor de criza, planificarea si desfasurarea in comun a operatiunilor de mentinere a pacii, pregatirea cadrelor si alte aspecte de activitate militara. In vederea realizarii si coordonarii acestor activitati, Ministerul Apararii al RM a delegat un ofiter de legatura la Celula de Coordonare a Parteneriatului (in prezent Diviziunea Cooperare militara, MCD), cu sediul la Mons (Belgia). Odata cu adoptarea IPAP, domeniile de cooperare IPP au fost subordonate structurii Planului de Actiuni.

 

Operatiunile de mentinere a pacii. In conformitate cu programul Individual de Parteneriat intre Republica Moldova si NATO au fost intreprinse o serie de actiuni in vederea pregatirii participarii militarilor moldoveni la operatiunile ONU de mentinere a pacii. In ultimii ani, mai multe contingente de genisti ai Armatei Nationale au participat la operatiunea internationala umanitara din Irak.

 

Procesul de Planificare si Analiza (PARP) a Parteneriatului pentru Pace a fost initiat in scopul sporirii nivelului de interoperabilitate practica a tarilor partenere, asigurarii lor cu o baza metodologica in vederea identificarii si evaluarii fortelor si capacitatilor militare. Esenta procesului consta in stabilirea transparentei, informarea oficiala si veridica, precum si acordarea de ajutor reciproc dintre Alianta si parteneri in toate aspectele ce tin de domeniile securitatii si apararii, prin atingerea obiectivelor de interoperabilitate generala. RM a aderat la PARP in 1997.