Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

Relaţii comercial-economice

Conform datelor Biroului National de Statistica al RM,  Belgia se afla printre principalele tari-partenere ale Republicii Moldova in derularea exporturilor. Astfel, in  anul 2009, volumul marfurilor moldovenesti livrate pe piata belgiana a fost estimat la 5,6 mil.dolari SUA.

 

Regatul Belgiei se situeaza pe locul 25 printre cele 30 de tari-partenere ale RM in derularea exporturilor. In anul 2009 a fost inregistrat un nivel inalt al schimburilor comercial-economice cu un volumul total  de 27,8 mil dolari SUA, exportul constituind  5,6 mil.dolari SUA, iar importul  22,2  mil dolari SUA.

 

In perioada ianuarie-august 2010, exportul a constituit  4643.8 mii dolari SUA,  iar importul 18693.3 mii dolari SUA.

 

In prezent, in Republica Moldova, sunt inregistrate si activeaza circa 35 de intreprinderi mixte moldo-belgiene (societatea ”Carmez“, ”Party World” (M. De Winter - textile), «Alpha Industries», „Moldabela” – covoare) etc.

 

La 4 decembrie 2008, la Bruxelles,  a fost semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova  si Guvernul Regatului Belgiei privind evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si proprietate.

 

In luna ferbruarie 2010, cu sprijinul fianciar al Guvernului Flamand a fost lansat Proiectul "Dezvoltarea experientei organizatiilor de sustinere a business-ului din Moldova in domeniul Acquis Communautaire si transferul experientei, precum si celor mai bune practici flamande pentru inovare, dezvoltare durabila si alte aspecte de internationalizare a intreprinderilor din Republica  Moldova”.

 

La 11 octombrie 2010, a fost lansat Ghidul electronic "Lansarea afacerii in Uniunea Europeana", destinat agentilor economici din Republica Moldova. Ghidul include informatii practice referitoare la principalele reglementari ale UE pentru marfurile exportate pe piata comunitara, precum si principalele surse de informare pentru companiile interesate in colaborarea cu intreprinderi din tarile Uniunii Europene.

 

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2010-2011, de catre Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova si Camera de Comert si Industrie Antwerpen-Waasland.

 

Climatul de afaceri in Regatul Belgiei

Guvernul Belgiei limiteaza  interventia sa in economia tarii. Autoritatile tarii nu impun investitorilor straini limitari sau controale restrictive, creand in acest mod un

climat investitional liberal. Companiile straine se bucura in Belgia de acelasi tratament ca si companiile nationale.

 

Procedura de inregistrare a unei societati in Belgia incepe la Registrul Comertului. Pentru deschiderea unei filiale a intreprinderii in  Belgia (pentru state care nu sunt membre a UE), urmeaza a fi depuse, pe langa Tribunalul de Comert belgian, un sir de documente, in conformitate cu Art 82 al Codului Societatilor, care urmeaza a fi redactate sau traduse in una din limbile oficiale ale Belgiei, inclusiv legalizate.

 

Procedura de inregistrare, precum si lista documentelor necesare, pot fi gasite pe site-ul web www.formalis.be.

 

Reglementarile privind atragerea investitiilor straine in Belgia pot fi accesate pe site-ul web www.invest.be 

 

In Belgia pot fi create urmatoarele tipuri de companii

 

  • Societati pe actiuni
  • Societati private cu responsabilitate limitata
  • Societati in comandita simpla
  • Cooperative

 

Pentru inregistrarea societatii se achita urmatoarele taxe:

 

  • Taxe notariale (de la 0,0228% la 0,855% din capital, cu procent mai mic pentru capitaluri mai mari)
  • Taxa de inregistrare (de 0,5% din capital, inclusiv TVA)
  • Taxa  pentru publicarea in „ Le Moniteurbelge” (50 euro de pagina)
  • Impozitul pe profit, atat pentru firme rezidente cat si pentru cele nerezidente, este de 39%aplicabil veniturilor taxabile. Pentru veniturile mai mici de 322.261,58 euro, nivelul de taxare poate varia intre 28% si 41%.

 

Link-uri utile:

 

www.mineco.fgov.be – Serviciul Public Federal pentru Economie, Intreprinderile Mici si Mijlocii, Clasa de Mijloc si Energie. 

 

www.abh-ace.org – Agentia de Comert Extern

 

www.ondd.be – Oficiul National Ducroire

 

www.awex.be – AWEX Agentia Valona de Investitii si de Promovare a Exporturilor

 

www.fitagency.be – Agentia de Investitii si Comert a Flandrei 

 

www.brusselstrade.be – Agentia de promovare a Exportului  a Regiunii Bruxelles-Capitala

 

www.agoria.be – Asociatia Industriei Tehnologice

 

www.bruxelles-export.be – Bruxelles Export, Departamentul de Comert Exterior al Ministerului Comunitatii Regiunii Bruxelles-Capitala

 

www.cci.be – Federatia Camerelor de Comert si Industrie a Belgiei

 

www.feb.be – Federatia Intreprinderilor belgiene

 

www.kompass.be – Anuar al intreprinderilor