Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei, acreditată concomitent în Marele Ducat de Luxemburg

A A A

Relații culturale

Realizarea schimbului cultural dintre ambele tari este prevazut in Acordul de cooperare intre Guvernul Republicii Moldova si Comunitatea Franceza a Belgiei, semnat la 24 iunie 2003, in cadrul vizitei Presedintelui Republicii Moldova la Bruxelles. In baza Acordului, in luna martie 2006 a fost organizata prima sedinta a Comisiei mixte permanente.

 

Comunitatea Franceza a Belgiei acorda anual burse lingvistice si de perfectionare pentru studentii, profesorii si functionarii din RM, inclusiv  burse de vara in cadrul Universitatii Libere din Bruxelles (ULB) si Universitatii din Mons-Hainaut.

 

Asociatii ale moldovenilor in Belgia 

 

In Regatul Belgiei sunt inregistrate si activeaza 4 Asociatii ale moldovenilor:

 

  • Comunitatea Basarabenilor din Belgia/ Institutului European pentru Moldova (IE Moldova), cu sediul la Bruxelles, Presedinte Ludmila Bulgar; (pagina web:  http://cbb2009.wordpress.com/ ;
  • Asociatia Moldovenilor din Belgia „Noroc”, cu sediul la Mons, co-Presedinte dna Aurica Uscov,
  • Asociatia obsteasca non-profit din Bruxelles „Casa Noastra”, Presedinte dl Anatol Zubenco;
  • Asociatia pentru copii „Demo Terra”, cu sediul la Antwerpen, Presedinte dna Nina Dumitrasco.
  • Activitati comune ale Ambasadei RM la Bruxelles cu Asociatiile moldovenilor din Belgia

 

La 6 martie 2010, Asociatia Moldovenilor din Belgia ”Noroc”, in colaborare cu Ambasada RM in Regatul Belgiei, au organizat la Mons traditionala Sarbatoare a „Martisorului”. La editia  „Martisorului” din anul curent au fost invitati sa participe copii de la de studioul muzical-coral ”Lia-Ciocarlia” si ansamblul de muzica si dansuri populare ”Speranta” din cadrul Centrului Republican pentru Copii si Tineret ”Artico”, care au prezentat un spectacol folcloric. Totodata, a fost realizata si o expozitie, care a inclus lucrari ale elevilor de la liceul ”Ginta Latina” din Chisinau, precum si un vernisaj de fotografii despre Moldova.

 

La 10 octombrie 2010, Ambasadorul RM la Bruxelles, dl Mihai Gribincea, a participat la lansarea cartii „ Aceasta este prima mea revolutie. Furati-mi-o” de Maria-Paula Erizanu, actiune care a avut loc la Casa culturala belgo-romana ARTHIS din Bruxelles si a fost organizata de catre Institutul European pentru Moldova, Casa culturala belgo-romana ARTHIS si Editura „Cartier” de la Chisinau.